Каштан їстивний Castanea sativa, саджанці в Р9
Врожайність 70-80-річних дерев — до 1-3 т плодів з 1 гектара насаджень. Деревина їстівного каштана дуже міцна, стійка до гниття, мало розтріскується. Її застосовують у кораблебудуванні, меблевій промисловості, для виготовлення музичних інструментів, токарних виробів. Усі частини рослини містять дубильні речовини (від 6 до 14%), їх використовують для дубіння найкращих сортів шкіри.
Переваги покупки саджанців в Zelensvn.com.ua:
• Тільки кращі сорти
• Маркування кожного сорту
• 100% відповідність сортів
• Бережна і цілісна упаковка
• Перевірені часом сорти
• Приживлюваність в будь-якому регіоні України
Упаковка саджанців
Саджанці продаються з закритою кореневою системою на протязі з-ранньої весни і до пізньої осені
Коріння саджанців, що продаються з відкритою кореневою системою замочують в спеціально приготованому розчині, так званої «бовтанці» (глиняної). Це гарантує збереження коренів рослини від підсихання при транспортуванні. Далі коріння саджанців поміщаються в пакет і щільно палетируються. Упаковка цілісна і дуже надійна.
Каштан європейський (Castanea sativa), який називають їстівним, залишається маловідомим в Україні. Це дуже красиве, швидко ростуче, довговічне дерево, яке досягає тисячорічного віку. По красі і силі росту каштан може конкурувати з дубом, хоча по твердості деревини йому поступається.
Дуже ефектно каштан виглядає під час періоду вегетації завдяки своєму м’ясистому листю. В період цвітіння, який триває впродовж місяця, дерево укрите немов білим пухом. Після закінчення цвітіння на місці квітів з’являються маленькі їжаки, які з часом збільшуються в розмірах, а в жовтні-листопаді з цих їжаків висипаються плоди-горіхи.
Бджоли збирають з чоловічих квіток пилок, а з жіночих — багато нектару. Бджолині сім’ї можуть зібрати за день з квітучого каштана до 6 кг меду, а медова продуктивність рослини досягає 250 кг з 1 гектара.
Батьківщиною їстівного каштана рахується Мала Азія з якої він і потрапив у Європу, а в Україні появився в 16 столітті. Хоча перші відомості про споживання каштанів з’явилися ще за 300-400 років до нашої ери. Рослина вибаглива до тепла і вологості, погано переносить засуху, деколи навіть частково скидає листя. Зростає переважно на родючих та вологих землях. Не переносить вапнякових, сухих та заболочених грунтів. Росте зазвичай з буком, дубом, грабом, вільхою, ясенем і європейською ялицею.
В Україні каштан їстівний можна зустріти в Криму, Прикарпатті та Закарпатті (Пд.-Зх. Карпати). Найбільші ж врожаї збирають закарпатці. Помірковано-континентальний клімат області сприятливий тут для цілого ряду субтропічних рослин, зокрема для каштану їстівного. Щороку з жовтня по листопад прилавки ринків Закарпатського краю переповнені свіжими плодами ґестині – так закарпатці називають каштан (від угорського «gesztenye” – каштан).
Місцеві жителі збирають плоди каштану в гористих лісах, що на висоті 200-500 метрів над рівнем моря (підгірська смуга та вища смуга лісів). В дикій природі найчастіше каштан зустрічається в лісосмугах Південної та Північної частини Закарпатської області, а саме в районах: Берегівський, Виноградівський, Хустський, Іршавський, Ужгородський, Великоберезнянський, Воловецький.
Непогано приживається дерево й на садових ділянках. До речі, вирощування каштанів – цікава тема для підприємців. Адже каштанове дерево, крім того, що дає їстівні плоди, є чудовим медоносом, багате на дубильні речовини, має цінну деревину, з якої роблять бочки для вина та використовують як будівельний та столярний ліс.
Основні | |
---|---|
Виробник | АгроСила |
Країна виробник | Україна |
Життєва форма | Декоративне дерево |
Висота рослин | Високорослі |
Вид крони | Овальна |
Листя взимку | Листопадні |
Максимальна тривалість життя | 200 років |
Висота саджанця | 25 см |
Спосіб упаковки | Закрита коренева система |
Вік саджанця | Однорічний |
Ботанічні характеристики | |
Швидкість зростання | Швидкорослі |
Холодостійкість | Так |
Посухостійкість | Так |
Висота дорослої рослини | 10 м |
Додаткові характеристики | |
Тип упаковки | Контейнер |
- Ціна: 60 ₴